Bent u ook klaar met tijd verspillen aan boekhouding opties vergelijken?

 U zit nergens aan vast, volledig vrijblijvend.

U betaalt eenmalig €14,95 administratiekosten aan de partner als u op de besparing ingaat.

Wij onderzoeken al de beste   opties echt gratis.

Bent u ook zo klaar

met tijdverspillen

aan eindeloos

vergelijken tussen

(zakelijke) telefoonaanbieders?

De boekhouding, waar moet ik nu op letten als ondernemer?

Vandaar dat we het u gemakkelijk willen maken. Dit is de MEGA kennisbank over boekhouding, vooral gericht op MKB & ZZP.

De boekhouding is altijd een lastig onderwerp

De Boekhouding, het is zeker niet de favoriete bezigheid van veel ondernemers, maar toch een cruciaal onderdeel van uw onderneming. Velen kiezen ervoor om deze verantwoordelijkheden uit te besteden aan een boekhouder. Maar is dit wel de beste optie? Wat is nu het beste voor uw onderneming? Uitbesteden of toch maar zelf aan de slag.

Los het simpel en eenvoudig gratis op

Zo krijgt u overzicht en kunt u gemakkelijk research doen. Of wat misschien nog makkelijker is: vul hier uw gegevens in en ons onderzoeksteam legt uw wens gratis voor aan ons partnernetwerk. U ontvangt de beste prijs/kwaliteit oplossing zonder enige tijdsinvestering!. (Toch raad ik je aan deze pagina eens door te spitten, zo weet je zeker dat je snel de beste keuze gemaakt hebt.) Je kunt hier ook gemakkelijk je ICT, payrolling en de facilitaire diensten laten checken en vergelijken. 

Boekhouding, waarom en wat heb je er nu eigenlijk aan?

Alle gegevens over uw onderneming die schriftelijk of digitaal vastgelegd zijn vallen onder de administratie. Essentiële gegevens die de fundering leggen voor uw belastingaangiften. Het is dus van belang om als ondernemer de administratie op orde te hebben.

Wanneer de boekhouding van een onderneming niet compleet is of zelfs niet lang genoeg bewaard wordt moet de belastingdienst overgaan tot grote geldboetes waar niemand op zit te wachten. Hierboven op maakt de belastingdienst een schatting van de winst en omzet en zal vanuit hier de verschuldigde belasting uit op maken.

Aan de andere kant is er en positief voordeel aan een gestructureerde boekhouding. Doordat de administratie alle belangrijke gegevens bevat is er voor de ondernemer een duidelijk overzicht. Snel en duidelijk een weergave van de omzet en winst en een goede indruk over bepaalde klantengedragingen.

Zelf aan de slag of toch uitbesteden?

Wat is nu het beste? Zelf in de cijfertjes duiken of toch maar die boekhouder achter de hand houden. Natuurlijk hangt deze keuze af van meerdere factoren zoals de kennis op het gebied van boekhouding of de activiteiten van een bedrijf. Vooral voor ondernemingen die te maken hebben met de inkoop van producten is de boekhouding een tijdrovende en meestal een vervelende klus.

Hierbij kun je de afweging maken om de administratie uit te besteden om zelf meer tijd te kunnen steken in de leukere aspecten van het ondernemerschap. Bedrijven die te maken hebben met maar een paar uitgaande facturen en niet te maken hebben met ingewikkelde aspecten kunnen hierintegen kiezen om de boekhouding zelf bij te houden. Door het eigen overzicht te houden kun je als ondernemer snel inspelen op actuele ontwikkelingen.

Zelf aan de slag, en nu?

Zelf de boekhouding op orde houden heeft als groot pluspunt dat het uw onderneming een duidelijk en strak overzicht verschaft. Door het proces van factureren zelf in handen te nemen ziet u snel of uw financiële gezondheid in orde is, of juist niet. Wanneer u ervoor kiest om bankafschriften te verwerken in uw administratie kunt u zelf herinneringen en aanmaningen versturen. Veel pluspunten maar helaas nog steeds veel werk.

Weet u al het een en ander van uw boekhouding? Wanneer u zelf uw boekhouding op orde wilt houden zult u de nodige kennis van handelingen moeten hebben. Bijvoorbeeld wanneer de kosten geactiveerd moeten worden of hoe de facturen worden ingeboekt. Het klinkt ingewikkeld, maar door het aanleren van de basis een prima optie voor uw onderneming.

De basis van het boekhouden bestaat uit de volgende 5 punten, die wanneer u zelf wilt boekhouden goed onder de knie moet hebben:

De BTW aangifte
Afschrijven, aftrekken en investeren
Goede ordening en bewaring van de boekhouding
Aangifte van de inkomstenbelasting
Het versturen en ontvangen van facturen

Voor een goede ordening en bewaring van uw gegevens is het sterk aangeraden om te kiezen voor een duidelijk en overzichtelijk digitaal platform waarmee u makkelijk kunt werken. Zorg dat de gegevens goed opgeslagen zijn, de mogelijkheid bestaat dat de belastingdienst wil komen checken. Gegevens over onroerende zaken moeten zelfs 10 jaar bewaard worden. Aan de hand van deze gegevens kunt u bepaalde overzichten opstellen die voor u een duidelijk beeld schetsen van uw financiële gezondheid.

U kunt het voor uzelf makkelijker te maken door een online boekhoudpakket aan te schaffen, dit is natuurlijk niet verplicht maar brengt wel veel tijdbesparende voordelen met zich mee. Natuurlijk komt het onderwerp ‘tijd` hier weer om de hoek kijken. Veel ondernemers die over weinig tijd beschikken kiezen als snel voor deze online boekhoudprogramma’s.

Het verwerken van gegevens in een gratis platform kost al snel meer tijd, maar helaas is tijd vaak geld. Veel van de aangeboden boekhoudprogramma’s bieden abbonementen voor nog geen 10 euro per maand. Door het gebruik van deze betaalde sofware kunt u uw facturen en bankafschriften sneller en makkelijker koppelen in de boekhouding.

Maar wat misschien nog wel het grootste plusplunt van een online boekhoudpakket is is het feit dat het programma voor u belangrijke overzichten zoals uw balans en resultatenrekening opmaakt. Zonder het programma een saaie en tijdrovende klus.
De maandelijkse kosten die verbonden zijn aan een abbonement van een online boekhoudpakket hebt u zo terug verdient mede door de extra tijd die u niet aan uw boekhouding hoeft te besteden. U kunt deze kostbare tijd steken in de leukere kanten van het ondernemerschap

Iedereen zijn kwaliteiten

De boekhouding kun je voor een groot deel zelfstandig uitvoeren, maar helaas zijn er bepaalde complexe zaken die niet voor iedereen zijn weggelegd. Wanneer u bijvoorbeeld de verantwoordelijkheid neemt over de belastingaangiften zult u wel op de hoogte moeten blijven over de stand van zaken.

Aangezien belastingaangifte geen dagelijke boekhoudklus is kunt u hier sneller fouten in maken. U moet immers wel zeker weten of u het goed doet. Foutjes kunnen er snel voor zorgen dat u te maken krijgt met dure boetes en naheffingen. In de complexere situaties van het boekhouden is het verstandig om de hulp in te schakelen van een boekhouder.

Het uitbesteden van uw boekhouding
Voor veel ondernemers is de boekhouding een groot knelpunt. Dit heeft te maken met de benodigde kennis en simpelweg hebben ondernemers vaak geen zin om administratief bezig te zijn. Zij kiezen vaak voor uitbesteding van de boekhouding aan een boekhouder. Een goede optie voor ondernemers die hun volledige aandacht op andere schakels van de onderneming willen vestigen zoals bijvoorbeeld sales of marketing.

Een nadeel van een boekhouder is het feit dat het hoge kosten met zich meebrengt en veel administratiebedrijven misbruik maken van de situatie. Deze kantoren brengen kosten in rekening die niet in verhouding staan met het aangeleverde werk. Vaak kunnen ondernemers dit niet controleren en wordt de boekhouding een enorme kostenpost. De beste manier om een goede boekhouder te vinden is om in uw partnerkring rond te vragen naar eerdere goede ervaringen met bepaalde boekhouders. Zo bent u voor een groter deel verzekerd van een eerlijke en kwalitatieve boekhouder.

Wat doet die boekhouder dan precies?
Geen tijd of geen zin om weer die mappen en bonnetjes te moeten ordenen en uzelf willen focussen op andere zaken? U kunt uw mappen en bonnetjes ongesorteerd aan uw boekhouder overhandigen. Wanneer u wel geneigd bent om geordend te werk te gaan zal u dit ook veel kosten aan de boekhouder gaan besparen. Veel ondernemers hebben andere zaken aan het hoofd en zijn vaak wat chaotisch, hierdoor heeft de boekhouder meer werk en is het logisch dat de kosten oplopen. Dit hebben ondernemers helemaal zelf in de hand. De boekhouder zorgt ervoor dat uw gehele administratie op orde komt zonder er teveel moeite in te steken.

 

Wat zijn de kosten die hier bij komen kijken?

Ondernemers kunnen kiezen voor een accountant of een boekhouders. Kleinere ondernemingen en starters kiezen vaak voor een boekhouder. De kosten van een accountant liggen immers veel hoger. De kosten voor een boekhouder hangen vooral af van de hoeveelheid werk die je hem of haar wenst te laten uitvoeren. U kunt de keuze maken om alleen de complexere taken uit te laten voeren door uw boekhouder, dit scheelt veel op de uiteindelijke eindrekening.

Voor de ZZP’er worden de kosten op gemiddeld 600 euro per jaar geschat. Maar het brengt niet alleen het gemak met zich mee. De boekhouder heeft kennis van alle fiscale voordelen waar u misschien wel van kunt profiteren.
Wanneer u binnen uw onderneming personeel in dienst heeft zullen de kosten hoger uitvallen. Verwerking van de gehele administratie, belastingaangifte en salarisadministratie kost gemiddeld 1.500 euro per jaar. De kosten voor de extra keuze van een jaarrekening, opgesteld door een accountant, kunnen oplopen tot 1.000 euro.

 

x Gedeeld