3 zaken waarbij een advocaat je helpt tijdens een bedrijfsovername

3 zaken waarbij een advocaat je helpt tijdens een bedrijfsovername

december 1, 2021 Uit Door admin

Wil je een bedrijf overnemen of neemt iemand anders je bedrijf over? Dan is het verstandig om een advocaat of juridisch expert in te schakelen. Deze voorkomt dat je tijdens de bedrijfsovername voor onaangename verrassingen komt te staan. Lees hieronder 3 zaken waarbij een advocaat of juridisch expert je kan helpen.

1. Boekenonderzoek 

Het boekenonderzoek, ook wel due diligence genoemd, is van cruciaal belang bij een bedrijfsovername. Bij een boekenonderzoek worden de economische, juridische, fiscale en financiële omstandigheden van een onderneming of persoon gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan de omzetcijfers van een onderneming, de vennootschapstructuur, maar ook informatie over eventuele belastingfraude of corruptie. Een boekenonderzoek kan zowel voor als na de onderhandelingen over de voorwaarden voor overname plaatsvinden. Een boekenonderzoek kan ook reden zijn om een bedrijfsovername stop te zetten.

2. Lopen contracten, clausules en claims controleren  

Wil je een bedrijf overnemen, dan moet je rekening houden met de contracten die dit bedrijf heeft met klanten, leveranciers en partners. De onderneming heeft misschien bepaalde contracten gesloten waarin een zogenoemde change of ownership of change of control bepaling staat. Dit soort clausules geven partijen bepaalde rechten als de controle over de onderneming wijzigt. Zo kan het recht op overeenkomsten met leveranciers of klanten automatisch worden beëindigd bij een bedrijfsovername. Dit kan voor problemen zorgen als je een bedrijf overneemt.  Een advocaat kan je helpen bij lopende contract, claims en garantiegevallen.

3. Opstellen van juridische documenten

Bij een bedrijfsovername moeten verschillende juridische documenten worden opgesteld. Denk aan documenten als:

  • Non-Disclosure Agreement (NDA): een geheimhoudingsverklaring waarin verkoper en potentiële koper afspraken vastleggen over vertrouwelijke informatie rondom de overname, zoals bedrijfsgevoelige gegevens of informatie over de overname. 
  • Non Binding Offer (Indicatieve bieding): voorlopige bieding door de koper. 
  • Intentieverklaring: hierin verklaren koper en verkoper dat zij in principe overgaan tot een transactie. 
  • Koopovereenkomst
  • Aandeelhoudersovereenkomst
  • Managementovereenkomst
  • Leenovereenkomst

Een advocaat bedrijfsovername of juridisch expert gespecialiseerd in bedrijfsovername, contractrecht en ondernemingsrecht kan je helpen om deze documenten voor het overnametraject op te stellen.