Boekhouder of accountant

april 30, 2019 Uit Door admin

Je runt een bedrijf of bent zzp’er, maar heb je dan een accountant nodig of een boekhouder om je financiën op orde te krijgen? En wat is het verschil tussen een accountant en een boekhouder eigenlijk precies? Lees hieronder meer zodat je precies weet of je een boekhouder of een accountant moet inhuren om jouw administratie op orde te krijgen.

Een boekhouder

Een boekhouder houdt net zoals een accountant zich bezig met de administratieboeken van een bedrijf. Boekhouders richten zich echter vaker op zzp’er of kleine bedrijven. Daarnaast mag de term ‘boekhouder’ vrij gebruikt worden. Iedereen kan zich dus een boekhouder noemen. Het is geen gecertificeerde titel, wat betekent dat diegene veel verstand kan hebben van geldzaken en administratie maar dat er mogelijk geen opleiding voor gevolgd is. Een boekhouder hoeft tevens geen aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Eventuele financiële miskleunen kun je dus moeilijker verhalen op de boekhouder zelf.

Een accountant

Een accountant houdt deels met hetzelfde bezig als een boekhouder, namelijk financiële zaken van bedrijven. Werkzaamheden van een accountant vinden vooral plaats bij grotere bedrijven. De titel van accountant is wél beschermd, in tegenstelling tot de titel ‘boekhouder’, waardoor alleen accountants met een opleiding de titel mogen gebruiken. Je bent er dan dus van verzekerd dat diegene een goede studie heeft gevolgd. Daarnaast is een accountant verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zodat er bij een financieel debacle of een miscalculatie in de aangifte niet veel aan de hand is. Als diegene die de accountant inhuurt kun je dan de schade verhalen op de verzekering van de betreffende accountant.

Verschil in werkzaamheden

Naast het verschil in titel, aansprakelijkheid en in sommige gevallen de opleiding, onderscheiden accountants zich ook van boekhouders door de werkzaamheden. Zo hebben boekhouders vooral een uitvoerende rol. Zij checken bijvoorbeeld de administratie van zzp’ers en weten veel van de belastingregels rondom freelancen, eenmanszaken en kleine ondernemers. Zij handelen bijvoorbeeld belastingaangiften af. Accountants werken vaak voor grotere bedrijven, al helpen ze freelancers ook graag, en hebben naast een uitvoerende rol ook een adviserende rol. Zo controleren ze jaarboeken, geven ze fiscaal en juridisch advies, richten ze de boekhouding in en stellen ze accountantsverklaringen op. Accountants zijn ook beter ingesteld op het geven van advies als het gaat om een grote investering of om een overname van een bedrijf. Bovendien hebben zij meer inzicht in complexe belastingmaterie, wat een groot voordeel kan zijn. Het tarief van een accountant is dan ook vaak hoger, dan dat van een boekhouder.