Een dierenplaag op je kantoor: hoe voorkom je dit!

Een dierenplaag op je kantoor: hoe voorkom je dit!

januari 11, 2023 Uit Door admin

De netheid, het uiterlijk en de veiligheid van de faciliteiten van jouw kantoor spelen een belangrijke rol in wat klanten, en dan vooral nieuwe klanten, van jouw bedrijf vinden. Juist daarom is een dierenplaag een bijzonder probleem voor ondernemers. De waarnemingen van ongedierte in gemeenschappelijke ruimtes, zoals lobby’s, cafetaria’s, pauzeruimtes, badkamers en foyers, kunnen een enorme afknapper voor zowel de bezoekers als medewerkers zijn.

Wanneer dit ongedierte de werkplek binnendringt, dan veroorzaakt dit veel verstoringen. Het leidt er bovendien toe dat de werknemers en klanten zich ongemakkelijk in jouw kantoor voelen. Het is dus van cruciaal belang om de ongedierteproblemen in een kantoor zo snel mogelijk te identificeren en aan te pakken. Hieronder vind je een overzicht van de top 5 meest voorkomende soorten ongedierte in een kantooromgeving.

Knaagdieren

Knaagdieren, en dan vooral muizen en ratten, zijn enkele van de meest voorkomende plagen op commerciële eigendommen. Afhankelijk van jouw kantoorlocatie, de aangrenzende eigendommen en de structurele staat van het pand. Kan een kantoorgebouw bijzonder vatbaar voor een knaagdierenplaag zijn.

Ratten en muizen zijn niet alleen hinderlijk. Maar kunnen ook materiële schade veroorzaken en ziekten overbrengen die een bedreiging voor de gezondheid vormen. Het verwijderen van knaagdieren met vallen of gif zal deze knaagdieren in de toekomst niet uit jouw bedrijfspand houden. De eenvoudigste manier om ratten en muizen permanent uit je bedrijf te weren, is door alle toegangspunten af te sluiten.

Kruipende insecten

Sommige mierensoorten kunnen een grote plaag voor een kantoor zijn. Dit vooral dankzij hun neiging om nesten onder of in de buurt van funderingen, trottoirs en asfalt te bouwen. Dit kan voor veel industriële gebouwen een behoorlijk probleem opleveren. Deze mieren kunnen ook gemakkelijk een kantoorgebouw binnenkomen om daar naar voedsel, water en warmte op zoek te gaan.

Andere kruipende insecten, zoals kakkerlakken, kunnen niet alleen vervelende ziekten overbrengen of bedrijfsbezittingen beschadigen. Maar kunnen net zoals spinnen ook angst onder het personeel en klanten aanjagen. De beste aanbeveling voor een algemene ongediertebestrijding van kruipende insecten is de getroffen ruimtes op de juiste plaatsen met een afweermiddel te besproeien. Deze methode is minder arbeidsintensief dan het vernevelen.

Vliegende insecten

Er zijn verschillende soorten vliegen die in een zakelijke omgeving snel overlast kunnen veroorzaken. Deze vliegen komen de gebouwen veelal via open deuren en ramen binnen. Zowel huisvliegen als andere vliegensoorten kunnen een vervelende afleiding zijn. En soms zelfs een gevaar voor zowel de sanitaire voorzieningen als de voedselveiligheid vormen. Het is echter mogelijk om deze risico’s te verminderen door verstandige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Om te voorkomen dat dit vliegende ongedierte je kantoorgebouw via de ramen binnenkomt. Moet je ervoor zorgen dat de ramen horren bevatten en dat hier geen gaten in zitten. Automatisch sluitende buitendeuren met tochtstrippen zijn ook een fijn hulpmiddel. Zorg ervoor dat deze goed sluiten en geen kieren hebben.

Monitoring is essentieel als jij problemen met bijen en wespen wilt voorkomen. Vooral als jij weet dat het gebied waarin het kantoor zich bevindt dit probleem heeft. Het is immers altijd een stuk makkelijker om een probleem te voorkomen voordat het zich voordoet. 

Vogels

Sommige vogels zijn mooi en prettig om naar te kijken, terwijl andere ronduit irritant en destructief kunnen zijn. Hoewel de meeste vogels niet als een hinderlijke plaag worden beschouwd. Kunnen sommige vogelsoorten, zoals kraaien, duiven en zeemeeuwen, behoorlijk wat overlast veroorzaken.

Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer hun nesten te dicht of op je gebouw gemaakt worden. De vogelwering van Alcetsound kan veel vervelende vogels wegjagen en weghouden bij je gebouw. Dit doe je door bijvoorbeeld meeuwen- en duivenpinnen te gebruiken waardoor deze vogels niet kunnen landen. 

De boktor en houtwormen

De boktor is een hout vernietigende insect die je op veel plaatsen terugvindt. Ze leggen eitjes in kleine spleten op de bovenkant van het hout en andere stukjes hout. De larven hiervan worden ook wel houtwormen genoemd. Houtwormen zijn een veelvoorkomend probleem in veel gebouwen. Wat er vaak toe kan leiden dat het gehele houtskelet als gevolg van de plaag vervangen moet worden. Het voorkomen van de problemen met dit ongedierte kan soms moeilijk zijn. Dat komt omdat deze insecten jarenlang inactief kunnen blijven voordat ze uit het hout tevoorschijn komen om zo een probleem te worden. De beste manier om problemen met dit ongedierte te stoppen, is om een plaag eerder dan later op te vangen en ook zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen. Schakel hiervoor een professioneel bedrijf in. 

Het is altijd verantwoord om bij het vermoeden van een ongedierteplaag zo snel mogelijk een externe specialist in te schakelen. Een doe-het-zelf aanpak om van dit ongedierte af te komen, is daarom niet altijd verstandig. Neem in plaats daarvan liever contact op met professionals die gespecialiseerde ongediertebestrijding diensten aanbieden. Al dit ongedierte kan anders veel schade aan jouw kantoor aanrichten.