Goedkoop een laadpaal thuis of op kantoor
Bij de aanschaf van een elektrische laadpaal komen verschillende zaken kijken. Als je de ruimte hebt om een elektrische auto op eigen terrein te parkeren, is het aantrekkelijk om thuis of op kantoor een eigen laadpunt te installeren. Toch is deze keuze vrij ingewikkeld omdat er veel verschillende soorten laadpalen en wallboxen zijn. Welke laadpaal of wallbox is geschikt voor jouw situatie?
Verschil tussen een laadpaal en een wallbox
In principe zit er vrijwel bijna geen verschil tussen een laadpaal en een wallbox. Een normale laadpaal wordt bevestigd aan een bevestigingspaal, terwijl een wallbox aan een muur bevestigd wordt. Dit is in essentie dan ook het enige verschil tussen de twee producten.
Laadpaal thuis of op kantoor versus publieke laadpaal
De goedkoopste manier om je elektrische voertuig te laden, is door thuis of op kantoor een laadpaal of wallbox te installeren. Dit is goedkoper dan een publieke laadpaal omdat je kan opladen met het stroomtarief dat is afgesproken met je energieleverancier. Dit is doorgaans stukken goedkoper dan de tarieven van een publieke laadpaal. Tevens zijn publieke laadpalen ook vaak bezet, dit probleem heb je logischerwijs niet met een eigen laadpunt.
Stem je auto en laadpaal om elkaar af
Het is belangrijk om de juiste laadpaal te kiezen voor je voertuig, want niet elk voertuig kan even snel laden. Er zijn dan ook verschillende sterktes beschikbaar qua laadpalen. Als je bijvoorbeeld een langzaam ladende auto wilt opladen met een snelle lader dan blijft de laadsnelheid laag, omdat het voertuig een maximaal laadvermogen heeft. Dit is zonde want een laadpaal met een hoger laadvermogen is duurder dan een laadpaal met een lager laadvermogen.
Hoe snel kan jij je auto opladen?
Hoe snel je je elektrische auto thuis kan opladen heeft ook te maken met het stroomnet dat zit aangesloten op het huis. Een huis kan namelijk een 1-fase of een 3-fase aansluiting hebben. In theorie kan een 3-fase aansluiting drie keer sneller laden dan een 1-fase aansluiting. Het is wel belangrijk dat het elektrische voertuig dit ook ondersteund.
Type-1 versus type-2
Een ander belangrijk punt is het type stekkeraansluiting die je auto heeft. Er zijn namelijk twee soort stekkers beschikbaar. De twee beschikbare types zijn een type-1 stekker en een type-2 stekker. Een type-1 stekker kan niet aangesloten worden op een type-2 voertuig en vice versa. Zorg er dus voor dat de laadpaal ook daadwerkelijk aangesloten kan worden op je auto.
Interesse in een goedkope laadpaal voor thuis of kantoor? Zoek dan eens naar laadpalen van Besen en Duosida.