Tips voor het verduurzamen van je bedrijfspand

Tips voor het verduurzamen van je bedrijfspand

november 7, 2022 Uit Door admin

Als bedrijf kom je er bijna niet onderuit om te verduurzamen. Je draagt zo niet alleen bij aan het milieu, maar zorgt op termijn ook voor een besparing op de energiekosten. Maar hoe pak je dat verduurzamen aan? In dit artikel lees je een aantal praktische tips waarmee je aan de slag kunt.

Het vervangen van elektrische apparaten

Waarschijnlijk zijn in het bedrijfspand diverse elektrische apparaten aanwezig. En dit zijn echte stroomvreters. Denk aan printers, laptops, airconditioning, koelkasten, vaatwassers enzovoorts. Bekijk of deze mogelijk aan vervanging toe zijn. Je kunt deze dan namelijk vervangen door apparaten met een beter energielabel. Alleen al door dit betere energielabel kan het de moeite waard zijn om de apparaten tijdig te vervangen.

Verwarmen zonder gas

Is er in het bedrijfspand een cv-ketel aanwezig? Vanuit de overheid wordt aangegeven dat je vanaf 2026 bij het vervangen van de cv-ketel over moet stappen op een duurzamere manier van verwarmen. Momenteel is het meest genoemde alternatief hiervoor een warmtepomp. Een elektrische warmtepomp zorgt zonder gas voor het verwarmen van het pand. Deze haalt namelijk de energie uit de natuur en de compressor en enkele andere onderdelen maken gebruik van elektriciteit.

Tussenstap naar 100% gasloos verwarmen

Is de cv-ketel van het bedrijf nog lang niet aan vervanging toe? Dan wil je misschien ook nog niet investeren in een volledig elektrische warmtepomp. In dat geval zou je ook kunnen kiezen voor een hybride warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel. De warmtepomp zorgt dan voor het grootste deel voor het verwarmen van je woning en als het echt nodig is bij piekbelasting springt de cv-ketel nog bij. En de cv-ketel zorgt ook voor het verwarmen van water. Let er wel op dat, als je in de toekomst volledig gasloos wilt gaan verwarmen, kiest voor een hybride warmtepomp die in de toekomst heel makkelijk volledig elektrisch kan werken. Dat wordt ook wel All-Electric Ready genoemd.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

In Nederland geldt de ISDE-subsidie voor particulieren en het MKB. Deze subsidie geldt voor energiebesparende maatregelen zoals een warmtepomp voor bestaande bouw, isolatiemaatregelen en zonneboilers. Dit levert je uiteindelijk extra voordeel op, dus het is zeker de moeite waard om je daarin te verdiepen. 

 

Met behulp van de bovenstaande tips kun je een plan gaan maken voor het verduurzamen van je bedrijfspand. Genoeg mogelijkheden!