Veel kleine bedrijven hebben de boekhouding niet als prioriteit

Veel kleine bedrijven hebben de boekhouding niet als prioriteit

april 28, 2022 Uit Door admin

Een bedrijf runnen of als zelfstandige zonder personeel werken biedt vaak vele vrijheden en is voor velen een zeer geliefde manier om te werken. Er zijn echter ook altijd onderdelen die je misschien liever had overgeslagen als dat kon. Voor velen valt het doen van de administratie en de boekhouding hieronder.

Veel, vooral kleine ondernemingen zijn gericht op de operatie en minder gericht op de administratie. In veel gevallen wil de administratie er nog weleens bij in schieten en moet er in de kleine uurtjes na een dag werken nog een bult werk worden verzet om alles ook administratief gezien op orde te houden, alle facturen te versturen en uiteraard alle rekeningen te betalen. Om dit op een zo goed en efficiënt mogelijke manier te doen, is een online boekhoudprogramma vaak een goede optie.

De boekhouding doen in Excel heeft voor- en nadelen

Voorheen maakten veel mensen gebruik van Microsoft Excel om de boekhouding te doen. Excel heeft een aantal voordelen als boekhoudsoftware. Zo is Excel vaak gratis te verkrijgen en kun je dit op een dusdanige manier programmeren dat het programma zoveel mogelijk zelf uitrekent. Om gebruik te maken van Excel, is echter wel een goede basiskennis vereist. Mocht je dit systeem willen gebruiken en hulp nodig hebben dan zijn er gelukkig tal van internetsites en ook instructievideo’s beschikbaar waar specifieke functies uiteen worden gezet en uitgelegd.

Een nadeel aan het gebruik van Excel voor de boekhouding, is dat dit vaak op een harde schijf wordt opgeslagen en de gegevens dus verloren kunnen gaan. Ook kan het feit dat je alles zelf moet invoeren en programmeren leiden tot fouten in de basisformules, waardoor de eindresultaten niet kloppen, zonder dat je dit makkelijk ziet. In het kader van de belastingaangifte kan dit erg vervelende gevolgen hebben.

Online boekhouden heeft de toekomst

Voor de meeste ondernemers van midden- en kleinbedrijven is een online boekhoudprogramma vaak de beste optie. Een online boekhoudprogramma maakt meestal altijd gebruik van vooraf ingevoerde formules en templates die ervoor zorgen dat iedereen hier makkelijk mee kan werken en je geen expert hoeft te zijn om de boekhouding te doen.

Doordat alles op een online cloud wordt opgeslagen kun je vrijwel overal ter wereld waar internet is de boekhouding inzien. Door deze live variant van de administratie kun je eerder zien of de doelstellingen worden bereikt en kun je eventueel schakelen indien dat nodig is. Een online boekhoudprogramma biedt daarnaast ook vaak extra functionaliteiten, waarmee je bijvoorbeeld vanaf locatie facturen in enkele minuten kan opstellen en verzenden. Deze laatste feature is vooral voor ZZP-ers in uitvoerende beroepen vaak een echte tijdwinst.