Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een AOV?

november 9, 2021 Uit Door admin

Jouw meest waardevolle bezit is niet je huis, auto of pensioenpotje, maar je bent het zelf. Daarom is het zo belangrijk als ondernemer om goed  met jezelf om te gaan. Juist als je bijvoorbeeld ziek gaat worden, wil je tijd krijgen om hier weer van te herstellen. En je denkt natuurlijk dat het jou niet kan gebeuren. Maar volgens onderzoek zal meer dan één op de vier 20-jarigen 90 dagen of langer zo’n soort letsel ervaren voordat ze met pensioen gaan. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) keert een deel van jouw inkomen uit als jij onverhoopt door ziekte of letsel voor een langere tijd niet kunt werken.

Wat bepaalt de hoogte van de AOV premie?

Je kunt overwegen om een AOV aan te gaan voor als je een zelfstandige bent. De jaarlijkse kosten voor een langdurige AOV varieert over het algemeen van 1% tot 3% van jouw jaarinkomen. Op de hoogte van het premiebedrag zijn echter verschillende factoren van invloed:

  • Je leeftijd en gezondheid. Je betaalt meer naarmate je ouder wordt en als er meer gezondheidsproblemen zijn
  • Jouw geslacht: vrouwen betalen veelal meer
  • Of je rookt. Je betaalt minder premie als jij niet rookt
  • Jouw beroep. Je betaalt meer als jij werk verricht met een hoog risico op letsel
  • Het type AOV. Hoe breder de definitie van arbeidsongeschiktheid, des te hoger de premie.
  • De duur van de wachttijd. Dit staat ook wel bekend als de eliminatie periode. Je kunt de premie verlagen door de wachttijd voordat de uitkering ingaat te verlengen
  • Jouw inkomen. Des te meer inkomen je moet opvangen, des te meer jij voor de dekking betaalt
  • De duur van de uitkering. Hoe langer de periode die de polis belooft uit te betalen voor als jij arbeidsongeschikt wordt, hoe meer premie jij betaalt
  • Extra bepalingen. Additionele toevoegingen, zoals een bescherming tegen inflatie, verhogen eveneens de AOV premie.

Waarom een AOV afsluiten?

Als jij en of anderen erg afhankelijk van jouw inkomen zijn, dan heb jij als zzp-er zeker een goede AOV nodig. Je hebt namelijk geen recht op sociale uitkeringen als jij geen inkomen hebt. Er zijn ook aanvullende criteria waarmee je rekening moet houden. Een jaar zonder inkomen kan jouw spaargeld immers flink uitputten en het kan ook een aanzienlijke impact op jouw financiën hebben. Als jij niet in staat bent om vanwege ziekte of letsel te werken, dan kan een AOV zeer zeker helpen om al jouw essentiële uitgaven te betalen, waaronder voedsel, nutsvoorzieningen, jouw hypotheek en mogelijke autokosten.

Een AOV is daarnaast enkel bedoeld om een deel van jouw inkomen op te vangen. Het dekt dus geen extra uitgaven zoals jouw medische rekeningen en de kosten voor een mogelijk langdurige zorg. Het is verder belangrijk om te weten dat de meeste langdurige werkverzuimen volgens de statistieken aan ziektes te wijten zijn, dus niet aan ongevallen. 

Nut van de AOV

Volgens de gegevens dragen rugletsels, kanker, hartaandoeningen en andere ziekten bij aan de meerderheid van de claims voor een langdurige immobiliteit en/of invaliditeit. Onthoud dat een AOV er niet is om rijk van te worden.  Het is er om de rekeningen te betalen en eten op jouw tafel te zetten voor als je echt voor een langere periode niet kan werken.